Het Nationaal Schoolontbijt – Saartje Kinderopvang

Van 2-6 november schuiven er weer meer dan een half miljoen kinderen aan de ontbijttafel. Het nationale schoolontbijt is een traditie waar kinderen zich elk jaar voor de afgelopen 15 jaar op verheugen. 

Deze week staan gezonde eetpatronen in het zonnetje. Ze leren over hun eigen eetpatronen, over het belang van ontbijten, met name de effecten en gevolgen het kan hebben op hun eetgewoonten en schoolprestaties. Ze leren over het belang van bewegen, de schijf van vijf en nog veel meer. 

Ook zullen verschillende locaties hun kookactiviteiten aanpassen aan dit thema. Deze activiteiten zullen bijvoorbeeld bestaan uit het maken van de juiste ontbijt-smoothies, granola-repen en lekkere pompoenpannenkoeken. Zo leren kinderen spelenderwijs het belang van nutriënten. 

Hoe richt ik mijn huis gezond in?

Wist je dat je huis je kan helpen om gezonder te eten? Bedenk eens waar bij jou thuis de fruitschaal staat: op de tafel? En ligt er ook altijd fruit op? En de koektrommel, waar staat die: op het aanrecht of opgeborgen in de kast? Heb je een voorraad frisdrank en sap in de koelkast liggen?

Door je huis ‘gezond’ in te richten word je minder snel verleid om te snacken en te snoepen en kiezen jullie eerder voor gezond. Op  de website van voedingscentrum kan je checken hoe gezond jouw huis is aan de hand van 23 vragen.

Tips voor spelen en eten bij anderen of opa en oma

Wanneer je kind vaak bij iemand speelt of bij opa en oma is, kunnen daar andere regels gelden dan jij zou willen. Als dat zo is en je vindt dat vervelend: maak het bespreekbaar! Het is helemaal niet gek om afspraken te maken over bijvoorbeeld snoep en drinken. Maar hoe doe je dat dan?

  • Kinderen kunnen goed onderscheid maken tussen regels thuis en bij bijvoorbeeld opa en oma of een vriendje, zeker als je het zelf als uitzondering benoemt: “bij opa en oma gelden andere regels”.
  • Het is niet nodig om van alles een punt te maken, maar bepaal wat voor jou echt belangrijk is in de opvoeding.
  • Zoek een rustig moment om het gesprek aan te gaan met andere ouders of opa en oma. Toon begrip en leg uit waarom jij het belangrijk vindt dat ze iets op jouw manier doen.
  • Formuleer kritiek in de ik-vorm en strooi niet met verwijten. Zeg bijvoorbeeld “ik zou het fijn vinden als jullie thee geven in plaats van cola wanneer de kinderen uit school komen”.