Week van de mediawijsheid – kinderen begeleiden in de digitale wereld

Van 6 t/m 13 november is het de week van de mediawijsheid. Een mooi moment om weer even stil te staan bij jouw eigen gebruik van alle media en de invloed dat media heeft op jouw kind.  Hoe kan je als ouder je kind begeleiden in de digitale wereld? Een van Saartje’s Pedagogisch coaches geeft tips! 

Hoe vaak pak jij even je telefoon, even snel dat mailtje beantwoorden, reageren op het binnenkomende appje of helemaal verdwalen op Instagram. Is dit altijd allemaal even leuk of ook niet altijd? Vaak kan het je helpen en kun je het beste uit jezelf halen (gezondheid apps bijvoorbeeld). Maar wat doet het met je om altijd maar bereikbaar te zijn en om altijd maar beschikking te hebben tot alle informatie die je maar wilt weten? Zeker in de huidige tijd waarin we veel meer thuis zijn en veelal ook thuis werken. Dit zou kunnen leiden tot meer stress en bijvoorbeeld minder lichaamsbeweging.

Tijdens de week van de mediawijsheid kan je jouw digitale balans testen en tips krijgen hoe hiermee om te gaan. Dit zal namelijk voor iedereen anders zijn. Belangrijk blijft, waar voel jij je goed bij?! Kijk op de website voor meer informatie.  

Welk voorbeeld wil jij je kind meegeven?

Kinderen leren op steeds jongere leeftijd om te gaan met smartphones of tablets. Wat een verschil met hoe ik vroeger opgroeide, wij hadden een televisie waar alleen ’s avonds uitzendingen waren. Is het daarom verkeerd dat kinderen tegenwoordig veel meer bezig zijn met media? Ik ben van mening van niet, want het hoort bij de tijd.

Wat daarbij wel steeds terugkomt is wat het doet met de ontwikkeling van kinderen. Hier zijn al de nodige onderzoeken naar gedaan. De uitkomsten wisselen nog wel eens, dus of je daar nu altijd wijzer van wordt, ik weet het niet. Ik denk dat je als ouder daarom altijd goed naar je kind moet blijven kijken, als ze ouder worden in gesprek gaan en blijven praten over dit onderwerp. Waar houdt je kind zich mee bezig? Kijk je wel eens mee? Met wie hebben ze contact en welke info/foto’s/filmpjes delen ze? Praat hierover! 

Het is een ongrijpbare wereld waarin de ontwikkelingen zich razendsnel opvolgen. Kinderen weten tegenwoordig vaak beter de weg dan de ouders. Wil je meer lezen over dit onderwerp of wat tips krijgen, kijk dan eens op de website van Opvoeden.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over verschillende onderwerpen en dus ook over het omgaan met (social) media. 


Sanne Feil – Pedagogisch beleidsmedewerker/coach Saartje Kinderopvang